Thursday, 14 November 2013

FOMDEX di KDSI


Lumut, 7 Nov 13 - Anggota PALAPES Laut UM telah diberi peluang untuk menjalani latihan Fitness Orientation and Mental Development Exercise (FOMDEX) ke Pangkalan TLDM Lumut.Program ini berlangsung dari 7-11 November 2013. Seramai 36 orang Pegawai Dalam Latihan (PDL) yang terlibat dalam aktiviti tersebut. Perjalanan ke Pangkalan TLDM dimulakan pada 1400H dengan menaiki bas UM yang disediakan.

OBJEKTIF 
  • memberi pendedahan tentang sikap, disiplin dan budaya juga pengalaman baru terutamanya kepada anggota kadet mengenai Pangkalan TLDM Lumut. 
  • sebagai persediaan dari semua aspek sebelum ke latihan fasa di KDSI 1 
  • mengeratkan lagi hubungan silaturrahim antara jurulatih, pegawai dan pegawai kadet senior dan junior melalui aktiviti yang dilakukan. 
  • meningkatkan ilmu dan kadar stamina dalam kalangan pegawai dalam latihan 7 Nov 2013, Hari pertama: 
ketibaan anggota PDL bersama pegawai serta jurulatih disambut baik oleh pihak di Wisma Suria yang mana telah menguruskan segala keperluan untuk penginapan selama empat hari di Pangkalan TLDM Lumut. Tepat jam 2000H anggota PDL telah diberikan taklimat oleh Leftenan Mahendra berkaitan peraturan berkenaan WISMA SURIA. Segala rutin harian telah ditaklimatkan oleh beliau.
8 Nov 13, Hari kedua: 
Seawal 0530H semua anggota PDL melakukan aktiviti pagi untuk meningkatkan stamina dan kekuatan fizikal. Setelah mengambil sarapan, semua anggota PDL serta jurulatih dan pegawai yang mengiringi lawatan tersebut telah berkesempatan untuk melawat WASPADA (Bridge Shiphandling Simulator) di KD PELANDOK. Lawatan tersebut dikendalikan oleh Tuan Malek dan Bintara Muda JPP Hamzani. Bangunan ini telah dirasmikan oleh Penyelaku Anjungan Kolej Tentera Laut Diraja, Laksamana Datuk Ramly Abu Bakar pada 27 April 2003.

Sepanjang berada di WASPADA, anggota PDL telah merasai pengalaman berada di main bridge kapal. Krew dari KD Ganas pada waktu tersebut sedang menjalankan latihan simulasi atas kapal dan secara tidak langsung telah menunjukkan dan memberikan gambaran sebenar kepada anggota PDL tentang tugas-tugas yang perlu dilaksanakan sepanjang pelayaran dan bagaimana untuk mengatasi cuaca dan persekitaran yang kurang baik sewaktu pelayaran. 
Lawatan seterusnya ke Boat House atau nama lain yang telah diperkenalkan iaitu Pusat Latihan Kemahiran AIR. Pegawai Waran 2, incik Hafis yang telah berkhidmat selama 15 tahun dalam TLDM telah memberikan taklimat serta penerangan yang jelas berkenaan dengan Boat House . Beliau yang aktif dalam kejohanan pelayaran telah mewakili TLDM. Anggota PDL telah diperkenalkan oleh beliau sedikit sebanyak segala ilmu berkaitan dengan pelayaran, pengenalan kepada jenis-jenis bot dan jenis ikatan tali. 


Sebagai anggota penyelamat atau navy, hendaklah tahu dan membiasakan dengan ikatan- ikatan dan simpulan-simpulan asas. Setiap penyelamat harus belajar dan berlatih serta memahirkan diri bagaimana membuat dan mengunakannya dengan betul, cepat dan cekap kerana ianya ada kaitan dengan ikatan tali pada kapal, penyelamatan nyawa mangsa dsbnya.

Pada sebelah petang pula anggota PDL berkesempatan untuk menaiki perahu panjang.Sebelum itu, kesemua PDL dibahagikan kepada 2 kumpulan dan dibenarkan untuk menyusuri kawasan sekitar Jeti Operasi Pangkalan TLDM Lumut. Walaupun hanya untuk beberapa jam sahaja, namun aktiviti yang dijalankan sepetang ini sungguh menyeronokkan. Aktiviti selesai sekitar jam 1730H dan diakhiri dengan kudapan ringan.
Pada sebelah malam pula, Kdr Haris sempat meluangkan masa bersama-sama dengan anggota PDL dari UM dan UMP. Beliau memberikan taklimat dan memberikan penerangan teliti tentang Navy yang sebenarnya. Beliau berharap agar ramai yang akan melapor diri dalam unit PSSTLDM setelah tamat latihan PALAPES dan memilih TLDM sebagai kerjaya pilihan. Beliau juga menekankan visi TLDM 'To Be A World Class Navy'(Always Excellent) dengan kata lain menjadikan tentera laut bertaraf dunia yang mempunyai sebuah organisasi yang komited, kompeten, memandang ke hadapan, berusaha untuk kualiti dan penambahbaikan yang berterusan di dalam pengurusan sumber dan teknologi. Keunggulan dan keprofesionalan yang diasas oleh pendidikan berterusan dan peningkatan kemahiran pegawai dan anggotanya dengan penambahan nilai-nilai kemanusiaan sekaligus membentuk keberanian fizikal dan moral.Latihan pada hari kedua tamat sekitar jam 2300H. Semua pelatih pulang ke blok kediaman untuk berehat dan pentadbiran diri. Persediaan yang rapi dari segi mental dan fizikal perlu dilakukan kerana latihan praktikal akan dilaksanakan pada keesokan harinya.


9 Nov 13, Hari ketiga: 
Seperti kebiasaannya, anggota PDL akan menjalani latihan fizikal pada waktu pagi sebelum mengambil sarapan. Kemudian, semua anggota PDL bersama jurulatih serta Pegawai Koordinasi UM, Lt Mohd Aminuddin bin Jamil TLDM bergerak menuju ke TANGKAS berhampiran dengan Pusat Latihan Kemahiran Air. Para pegawai dan anggota disambut mesra oleh Pegawai Staf Pengajian CBRNDC, Lt Mohd Shafiq bin Zainal TLDM dan beberapa orang jurulatih. Sebelum latihan dimulakan, taklimat keselamatan dan ucapan alu-aluan telah disampaikan di bawah seliaan dan tunjuk ajar oleh Jurulatih TANGKAS yang berpengalaman luas itu. TANGKAS atau lebih dikenali sebagai Damage Control Fire Fighting Unit (DCFF) merupakan satu organisasi latihan kebombaan di bawah naungan sekolah NBCD KD PELANDOK untuk melatih warga TLDM dalam konteks DCFF dan NBCD. DCTU direkabentuk menyerupai satu keratan badan kapal dgn tujuan untuk memberi latihan dan pendedahan mengenai kebocoran kapal. FFTU pula direkabentuk menyerupai satu bahagian kapal yg akan mengalami kebakaran minyak. Konsep latihan menggunakan simulator ini berasal daripada British dan mampu mewujudkan suasana latihan seperti keadaan sebenar di kapal. Ia juga bertujuan untuk mempersiapkan diri setiap pegawai dan anggota TLDM dengan ilmu MKMA sebelum dihantar bertugas di atas kapal-kapal TLDM.


Latihan dimulakan dengan pemanasan badan selama beberapa minit untuk mengelakkan kecederaan dan menguatkan stamina sebelum latihan praktikal Mencegah Kebanjiran Melawan Api (MKMA)  dijalankan. Para peserta dapat melawat ke dalam DCTU dan merasai simulasi ketika kapal beroleng dan juga ketika kapal dimasuki air. Penerangan ringkas telah diberikan oleh Lt Mohd Syafiq dan chief Nawawi sebelum kami melawat ke bilik latihan mengawal kerosakan kapal. 

Kemudian, penerangan dan pengenalan kepada teori-teori tentang teknik-teknik melawan api, penggunaan Alat Pemadam Api Kecil (APAK), dan juga organisasi dalam kumpulan melawan api diterangkan oleh Lt Mohd Shafiq . Setiap tugas-tugas diterangkan secara teliti seperti tugas-tugas BACO, OOD, Attack Party, Support Party dan lain-lain bagi memastikan semua pelatih faham akan turutan atau cara-cara yang betul dalam usaha melawan kebakaran di kapal. Selepas itu, setelah semua persiapan telah dilakukan oleh jurulatih, penerangan secara ringkas tentang cara pemakaian alat pernafasan atau Breathing Apparatus (BA) telah diadakan. 


Pelbagai pengalaman dapat di timba daripada latihan ini, selain daripada dapat menambah ilmu, ia juga amat berguna pada para peserta samada di dalam latihan ataupun di luar sana. Diharapkan latihan di TANGKAS akan dianjurkan lagi pada masa-masa akan datang bagi mempermantapkan lagi pengetahuan yang telah sedia ada. 


Pada sebelah petang, tepat jam 1500H semua anggota PDL serta jurulatih dan pegawai berkumpul di hadapan Wisma Suria sebelum bergerak ke Hutan Simpan Lumut atau simpanan hutan dara. Aktiviti pada petang tersebut adalah mendaki Bukit Engku Busu yang berdekatan dengan pangkalan TLDM Lumut.
Aktiviti mendaki bukit sememangnya menguji ketahanan mental dan fizikal anggota PDL untuk sampai ke puncak. Sebagai ganjaran, pemandangan dari atas bukit hutan simpan tersebut sangat cantik dan memuaskan hati mereka yang berjaya sampai ke puncak. Meskipun ketinggian bukit tersebut setinggi 1087 kaki, namun semua anggota PDL berjaya naik dan turun dengan selamat. 10 Nov 13, Hari keempat:
Hari terakhir berada di pangkalan TLDM Lumut, anggota PDL telah membuat lawatan ke KD Hang Tuah. Sedikit demi sedikit ilmu kelautan telah diperoleh. Lt Hafiz yang bertugas pada hari tersebut mengetuai lawatan anggota PDL. Menurut beliau, KD Hang Tuah dahulunya merupakan kapal perang tetapi sekarang digunakan sebagai platform untuk latihan pegawai. Anggota PDL dibawa melawat ke setiap bahagian kapal sambil menerangkan fungsi dan kegunaan setiap item yang ada di atas kapal tersebut. Organisasi KD Hang Tuah juga telah diperkenalkan oleh beliau.
Perjalanan pulang ke universiti bermula kira-kira pukul 1400H setelah makan tengahari di Wisma Suria. Lawatan selama empat hari di pangkalan TLDM Lumut telah memberikan banyak ilmu dan pendedahan yang luas kepada anggota PDL yang terlibat. 

Daripada Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: " Melihat pada 3 perkara adalah ibadah. melihat wajah ibu bapa, melihat Al-Quran dan melihat lautan. dan ditambah dengan "melihat Kaabah". 

No comments:

Post a Comment