Monday, 30 November 2015

Orientasi Pegawai Kadet (OPK)

Program Orientasi Pegawai Kadet (OPK) PALAPES Laut Universiti Malaya telah berlangsung dengan jayanya pada 20 hingga 22 November 2015. Program yang melibatkan ambilan 16 iaitu seramai 41 orang sebagai peserta ini sudah pasti tidak akan berjalan dengan lancar tanpa pertolongan para Pegawai, Jurulatih serta tidak lupa Senior Midshipmen dari ambilan 14 dan Senior Kadet dari ambilan 15. 

Program ini bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada para pegawai kadet ambilan baru berkenaan PALAPES Laut UM. Selain itu, aktiviti sebegini juga mampu membentuk pegawai kadet yang berdisiplin dan berkualiti seiring dengan kehendak perkhidmatan. 

Para pegawai kadet dari ambilan 16 telah dibahagikan kepada 4 divisyen iaitu Alpha, Bravo,Charlie dan Delta. Setiap divisyen turut mempunyai fasilitator daripada kalangan Pegawai,Senior Midshipmen dan Senior Kadet.

Progran Induksi ini turut menyelitkan aktiviti kelas asas bagi para peserta yang telah disampaikan oleh Pegawai dan juga PDL dari ambilan 13. Kelas Naval Drill iaitu latihan kawad turut diadakan di padang kawad dengan tunjuk ajar jurulatih iaitu GI Nazemi. Antara silibus yang telah dipelajari adalah:

-Naval Custom & Tradition
-Seamanship
-Mess etiquette
-Navigation

Aktiviti lawatan malam (night round) juga telah diadakan bagi memeriksa kebersihan bilik Peringkat, Dewan Makan dan juga tandas sepanjang program berlangsung.AKtiviti kemuncak program Orientasi Pegawai Kadet iaitu aktiviti Jalan Lasak juga turut berjalan dengan lancarnya.

Kekuatan diambil selepas para pegawai kadet melapor diri

Berikut adalah beberapa gambar aktiviti yang dijalankan semasa program berlangsung :

Latihan kawad kaki bersama GI Nazemi

"Mess Ethiquette"

Pegawai Kadet dalam beberapa kelas asas Navy

Night Round yang dperiksa oleh Pegawai bertugas

Persembahan dari Pegawai Kadet ambilan 16 untuk majlis penutup


Diharapkan agar ilmu baru yang diperoleh sepanjang Program Orientasi Pegawai Kadet ambilan 16 ini akan digunakan dan diaplikasikan sebaikya sepanjang berada dalam pasukan PALAPES bagi membentuk bakal Pegawai Simpanan yang unggul, selari dengan visi TLDM;

"Tentera Laut Bertaraf Dunia"

No comments:

Post a Comment